Biografisch

De muzikanten van Sidaro kennen elkaar in eerste instantie van het spansen. Auke en Martijn ontmoetten elkaar tijdens het vermaarde, maar inmiddels helaas opgeheven, workshopweekend 'Muziek zonder Grenzen' op Schiermonnikoog, maart 2003. Al tijdens dat weekend bleek dat beide muzikanten naast balfolkmuziek ook hielden van Klezmer. Bekende klezmerstandards als Korobuschka, Koshn Kale Mazltof, Misirlou en Bessarabianke waren de succesnummers van die eerste uitwisseling.

In juli 2003 kwam Jantien Schaap in beeld tijdens het jaarlijkse Gooikoorts evenement in het vlaamse Pajottenland. Ook zij bleek van vele markten thuis maar een zekere voorliefde voor klezmer en oriëntaals klinkende muziek was duidelijk aanwezig. In die tijd traden we ook nog op onder de schuilnaam 'De Folkguerrilla' samen met andere muziekguerrilleros. Vandaar dat de ontwerper van deze website gemeend heeft onze gezichten hieronder als boeventronies af te moeten beelden.

Toen er voorjaar 2004 een aanvraag binnenkwam voor klezmermuziek op een bruiloft werd besloten dat het trio een klezmerband was en met spoed werd begonnen met het instuderen van voldoende repertoire voor 2 sets van 3 kwartier. De aanvankelijke naam van de band was wisselend 'Jajem' (voor feesten en partijen) en 'Majem' (als er voor de blauwe knoop opgetreden werd).

Een belangrijke gebeurtenis voor de richting die 'Jajem' insloeg was ook de onvergetelijke workshop van het zigeunerorkest 'Nadara' in de 'Uelenspieghel' te Uffelte. De onnavolgbare deunen van de Roemenen werden gretig op minidisc vastgelegd en ontrafeld om vervolgens langzamerhand eigen gemaakt te worden in een weliswaar wat hollandse manier van spelen (minder barokke versieringen) maar toch...

de definitieve naam

Een goede naam bedenken is vaak erg lastig. We hebben van alles bedacht van 'Gare du Nord' tot 'de Luizenpletters' maar er bestond al een bandje met zo'n naam of het was zonder biertje erbij toch minder leuk dan gedacht. Je kunt eigenlijk het beste wachten tot iets je op een goed moment voor de voeten word geworpen. Dat gebeurde bij ons ook. Tijdens een gelegenheidsoptredentje samen met Wouter Kuyper en Dimitra Hierck riep ineens de ceremoniemeester "en dan kunnen we nu gaan genieten van de muziek van euh....de muzikanten zie daaro....". Wij vonden dit uiterst charmant klinken en hebben deze kreet meteen geclaimd. Met de spelwijze 'sidaro' meenden we dat we best vanover de Karpaten konden komen.

De Uitbreiding

November 2006 werden we uitgenodigd om op te treden op het 2e Oostumer Herfstfolkfestival. Dat werd een erg leuk concert en na afloop vroeg de hulpkoster van het kerkje of hij met ons mee mocht jammen. Hij haalde zijn contrabas van huis (naast de kerk) en op het gehoor legde hij wat basnoten onder onze muziek hoewel hij nog nooit Klezmer- of balfolkdingen gespeeld had. Het klonk leuk en omdat we eigenlijk altijd al een bassist erbij hadden gewild mocht Niels blijven. En nu moet hij alweer meer dan een jaar mee naar al die bals en optredentjes en repetities. (Hij heeft er zelfs zijn baan voor opgezegd). Onze muziek is er volgens sommigen een stuk jazzier van gaan klinken.

Heden

2008 brengt weer een aantal leuke nieuwe ontwikkelingen. We zijn met met cd-opnamen bezig (op de terp van Oostum, waar anders). Eind februari gaan we op tournée in Duitsland. En we merken dat we steeds meer naamsbekendheid krijgen en zodoende steeds vaker opgebeld worden voor allerlei optredentjes.

optreden

Sidaro over de vloer betekent goede muziek, die met veel plezier en veel liefde gemaakt wordt: zowel feestelijk als rustig. Dansen en luisteren maar bovenal een gezellige avond! Als u meer wilt weten over de mogelijkheden dan kunt u bellen met: Auke Eringa tel: 0598-632966

Sidaro bestaat uit:
- Martijn Versteegh, klarinetten, thin-whistles, schalmei
- Jantien Schaap, viool, zang
- Niels Smit Duyzentkunst, Contrabas, Gitaar
- Auke Eringa, accordeon, trekzak, bouzouki, zang